Blog

Actualitat i consells

Què és la Medicina Ayurvèdica, i com l’apliquem a les nostres mascotes

febr. 8, 2021 | Salut

Avui, volem explicar-vos, què és la Medicina Ayurvèdica, i com l’apliquem a les nostres mascotes.

L’Ayurveda es la medicina tradicional de la Índia, i la més antiga que es té constància. L’Organització Mundial de la Salut (OMS), considera a la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) i a la medicina Ayurvèdica, com les medicines més completes que existeixen.

Ayurveda: un estil de vida

Si mirem el significat de la paraula Ayurveda trobarem que, “ayur” vol dir vida, i “veda” vol dir ciència o coneixement. Per tant, l’Ayurveda es, la ciència o el coneixement de la vida. El seu objectiu es mantenir la vida i viure-la plenament, no només físicament, sinó també emocional i mentalment.

A més de prevenir, l’Ayurveda també tracta desequilibris, es a dir, malalties. Per això, utilitza sobretot la nutrició, però també mitjançant rutines diàries, rutines estacionals, consells de cura personal (higene, massatges…), etc. Imagino que a tots ens sonarà el Ioga, la Meditació, el Pranayama, els massatges Ayurvèdics… Es per això que es considera l’Ayurveda com una de les medicines més completes. Per una banda, perquè te en compte EL TOT, la totalitat de la persona o animal, i la vida que l’envolta. I per l’altra, perquè utilitza varis recursos per reequilibrar l’organisme i restablir la salut.

Ayurveda, una medicina individualitzada

Com hem dit, l’Ayurveda, entén a cada individu com a un TOT, igual que la medicina homeopàtica i la MTX. I com que cada individu es únic i diferent, les pautes de vida, d’alimentació o d’altres tractaments seran diferents. I per tant, totalment personalitzats.

L’ayurveda considera que des que naixem, tenim una constitució predeterminada. Aquesta constitució ens marca a nivell físic, a nivell mental i emocional, i a nivell fisiològic. Aquesta constitució, determinarà el funcionament dels nostres òrgans, com seran les nostres digestions, com dormirem…

Per tant, per poder fer el tractament a mida, primer hem d’analitzar la constitució de cada pelut (prakruti) o els desequilibris que pugui tenir en aquell moment (vikruti).

L’Ayurveda en els animals

Un proverbi Ayurveda diu:

Quan l’alimentació es bona, la medicina no es necessària, i quan l’alimentació es dolenta, la medicina no es efectiva”.

Aquí es veu clarament, la importància que te l’alimentació per mantenir i/o recuperar la salut. Com hem dit abans, cada individu te una constitució, i per tant, cada pelut, te unes necessitats alimentàries diferents. No hi ha “superaliments” o fórmules que vagin igual de bé per a tots.

Es per això, que tot i que hi hagin animals que ja mengin menjar natural (cuinat o cru), amb suplements i “superaliments” de qualitat, a vegades segueixen tenint problemes digestius, de pell… Perquè no tenim en compte que a aquell animal en particular, hi ha aliments que no li son favorables.

Per exemple, si la seva constitució es majoritàriament pitta, vol dir que te una capacitat digestiva molt alta i una temperatura corporal elevada, i per tant, una dieta crua, pot ser una molt bona opció. Però si per el contrari la seva constitució es vata, que te una capacitat digestiva molt irregular, amb tendència als gasos i a l’estrenyiment, amb una temperatura corporal menor, aquest tipus d’aliments, no son gens recomanables. Als individus vata, els hi costa digerir els aliments crus, sobre tot, si tenen molta fibra. I per tant, tenen moltes possibilitats de que la seva digestió sigui dolenta, no assimili els nutrients i acabi amb dilatacions abdominals.

 

Qualitat dels aliments i els estris de cuina en l’Ayurveda

A més de la importància de tenir en compte la constitució individual, i l’estació de l’any dins d’una alimentació saludable, hi ha dos coses que no hi solem parar tanta atenció: la qualitat dels propis aliments, i els estris que s’utilitzen a l’hora de cuinar.

Si l’aliment no es de qualitat o no es cuina amb estris de qualitat, ens aportarà una sèrie de substàncies que no ens nodreixen, i a més, donen feina extra al nostre organisme per tal d’elimina’ls. Inclús molts d’ells es poden anar acumulant i donar lloc a varis desequilibris.

En l’Ayurveda, tota substància ingerida que no es pot assimilar, o que no aporti cap benefici a l’organisme, se’l denomina ama o toxina. I es considera que ama es una de les principals causes de la malaltia.

Els aliments processats, estan plens de conservants, colorants i estabilitzants industrials. A més, les fruites i verdures cultivades a gran escala, contenen restes de pesticides, herbicides, fungicides, ceres, etc. Tots aquests additius i d’altres substàncies:

  • Resten nutrients a la seva alimentació.
  • Sobrecarreguen el sistema digestiu amb elements que no aporten cap benefici al cos.
  • Pel contrari, els hi dona feina per elimina’ls.
  • I en el pitjor dels casos, moltes vegades contenen substàncies nocives com els disruptors hormonals que afecten seriosament la salut.

 

La natura es sàvia i sempre dona lo millor en cada moment i en cada clima! Per això, dintre de les nostres possibilitats, sempre hauríem d’escollir productes ecològics, locals i de temporada. Així evitarem en gran mesura tòxics químics industrials, que poden perjudicar de manera important la salut.

 

A Pura Vida Animal, utilitzem la medicina Ayurvèdica per poder prevenir i tractar malalties dels vostres companys de vida. Si voleu més informació, només cal que contacteu amb nosaltres!