Blog

Actualitat i consells

Veterinària convencional vs. integrativa: el perquè de triar la medicina integrativa

ag. 28, 2023 | Salut, Veterinari

Cuidar i garantir la salut dels nostres peluts és una gran preocupació que tenim com a responsables. A mesura que la medicina avança, sorgeixen diferents enfocaments per a tractar tant les persones com els animals. Però són dos els enfocaments més coneguts, sobretot en medicina veterinària: la veterinària convencional vs. la integrativa.  Avui explorarem les diferències entre totes dues i us portem una reflexió que per a nosaltres és super important que entengueu: el perquè hauriem de triar sempre la veterinària integrativa per davant de la convencional. Per això, us mostrarem per què la veterinària integrativa és l’elecció més completa i efectiva per a la salut dels nostres companys.

Medicina veterinària convencional vs. integrativa: diferències

La veterinària convencional és l’enfocament mèdic tradicional que es basa en el diagnòstic i el tractament de malalties utilitzant mètodes i tècniques científiques provades. Els veterinaris convencionals tenen una formació sòlida en medicina, cirurgia i diagnòstic per imatge, entre d’altres. Utilitzen fàrmacs i procediments mèdics recolzats per estudis i evidència científica.

La veterinària integrativa combina els enfocaments tradicionals amb teràpies complementàries i alternatives. Aquest enfocament considera la salut de l’animal de manera integral, incloent aspectes físics, emocionals i espirituals. S’utilitza una varietat de mètodes, com ara acupuntura, homeopatia, medicina herbal i teràpies energètiques, per promoure la curació i el benestar.

veterinaria integrativa vs convencional

Per què hauríem de triar la veterinària integrativa

Gairebé el 90% dels casos que ens arriben a clínica arriben després d’haver explorat la medicina convencional a base de fàrmacs com a primera opció, sense èxit i a més amb conseqüències sobre la salut dels nostres companys.

La medicina veterinària integrativa hauria de ser sempre la nostra primera opció i el perquè és ben senzill: la medicina integrativa tracta els nostres companys de manera holística i completa. L’objectiu és PRIORITZAR sempre els tractaments menys invasius i més respectuosos amb els nostres companys, combinant enfocaments tant de la medicina convencional com de les teràpies alternatives.

Principals beneficis de la veterinària integrativa:

  • Enfocament al benestar holístic: tractar l’animal de manera integral, no només enfocant-se en els símptomes d’una malaltia, sinó també considerant-ne l’entorn, l’estil de vida i la nutrició per abordar la causa subjacent dels problemes de salut.
  • Tractament personalitzat: En abordar l’animal de manera individual i considerar la totalitat del seu ésser, els tractaments i teràpies es personalitzen per adaptar-se a les seves necessitats específiques.
  • Menys efectes secundaris: els tractaments mèdics convencionals pel fet de “suprimir” símptomes acaben generant altres efectes secundaris a l’organisme, a diferència de la medicina integrativa que el que fa es reequilibrar l’organisme i per tant molt extranyament en genera.
  • Tractament de malalties cròniques: La veterinària integrativa pot ser especialment efectiva en el maneig de malalties cròniques, on es busca millorar la qualitat de vida a llarg termini.
  • Combinació de teràpies: La medicina veterinària integrativa pot combinar diferents teràpies, com acupuntura, fitoteràpia i homeopatia, juntament amb teràpies més convencionals, per proporcionar el tractament més òptim possible per al nostre pelut.
  • Èmfasi en la prevenció: La medicina veterinària integrativa també emfatitza la prevenció de malalties, cosa que pot ajudar a mantenir la salut de l’animal a llarg termini.
  • Millora la qualitat de vida: En enfocar-se al benestar general, la veterinària integrativa busca millorar la qualitat de vida de la mascota, promovent la salut en tots els nivells.

En conclusió…

Si bé tant la veterinària convencional com la integrativa tenen els seus mèrits, la darrera ofereix un enfocament molt més ampli i complet per a la salut dels animals. En combinar mètodes científics provats amb teràpies naturals i holístiques, la veterinària integrativa busca tractar els animals de manera integral i promoure’n el benestar general.

Esperem que aquesta reflexió arribi lluny i ens faci entendre la importància de triar bé com tractem la salut dels nostres peluts!