Blog

Actualitat i consells

Dermatitis atòpica en gossos: símptomes i tractament a través de la veterinaria integrativa

oct. 27, 2023 | Salut

En veterinaria, quan hi ha un prurit generalitzat, després de descartar ectoparàsits i proves d’al·lergies negatives a aliments o ambientals, i una biopsia de pell no determinant, es diu que es tracta d’una “dermatitis atòpica en gossos”. Això simplement és una manera de dir que: “hi ha un problema dermatològic que no sabem d’on ve”. Us ha passat amb el vostre pelut⁉️ Avui venim a explicar-vos una mica més en profunditat què és la dermatitis atòpica en gossos, els seus símptomes i quin tractament es pot donar a través de la veterinaria integrativa.

La dermatitis atòpica en gossos és una afecció de la pell que, en molts casos, es relaciona directament amb la salut de la microbiota intestinal. En aquesta entrada de bloc, explorarem en profunditat què és la dermatitis atòpica, els seus símptomes i com la veterinària holística, juntament amb l’equilibri de la microbiota intestinal, poden tenir un paper crucial en el tractament d’aquesta patologia que afecta tants gossos.

Què és la dermatitis atòpica en gossos?

La dermatitis atòpica és una afecció crònica de la pell que afecta gossos de totes les edats i races i que causa inflamacions i prurits. Es defineix com una malaltia de predisposició genètica i normalment s’associa a una reacció al·lèrgica davant l’exposició a certs aliments o a substàncies ambientals comunes (com el pol·len, els àcars de la pols, la floridura i d’altres al·lèrgens). No obstant, hi ha molts casos on els animals no responen davant d’aquests al·lèrgens, però sí que presenten els mateixos símptomes clínics. D’aquí la importància de la investigació de la causa i l’origen de la patologia.

Símptomes de la dermatitis atòpica en gossos:

És important reconèixer els signes de la dermatitis atòpica en gossos per poder tractar-la adequadament, sobretot perquè poden afectar significativament la qualitat de vida del teu company. Els símptomes més comuns d’aquesta afecció inclouen:

  • Prurit persistent: la picor constant és un dels símptomes més notables. El gos pot gratar-se, mossegar-se o llepar-se en excés, cosa que pot portar a irritacions i ferides a la pell.
  • Envermelliment i inflamació: la pell afectada sol mostrar envermelliment i inflamació, especialment en àrees com les potes, les orelles, la cara i la zona ventral.
  • Pèrdua de cabell: la dermatitis atòpica pot causar pèrdua de cabell a les àrees afectades, deixant la pell exposada.
  • Infeccions secundàries: la picor i la irritació poden portar a infeccions bacterianes o fúngiques a la pell, cosa que empitjora els símptomes.

 

Tractaments Tradicionals vs. Enfocament Holístic

Sovint, el tractament de la dermatitis atòpica en gossos es basa en enfocaments de medicina més tradicionals, com ara l’ús de corticosteroides, antihistamínics, banys medicinals… Aquests tractaments poden alleujar els símptomes temporalment, però no aborden la causa subjacent de l’afecció ni eviten futurs episodis.

La veterinària holística i integrativa, en canvi, s’enfoca en abordar la salut del gos de manera integral, considerant tots els factors possibles. Un enfocament holístic per a la dermatitis atòpica pot incloure:

  • Dieta natural: una alimentació biològicament adequada és essencial. Està comprovat que optar per aliments naturals i d’alta qualitat pot ajudar a reduir la inflamació i enfortir el sistema immunològic del gos.
  • Suplements: la suplementació natural a través d’àcids grassos omega-3, per exemple, poden ajudar a alleujar la inflamació i millorar la salut de la pell.
  • Teràpies alternatives: com l’acupuntura, l’homeopatia i altres enfocaments terapèutics poden ser molt beneficiosos per alleujar la picor i la inflamació.
  • Equilibri de la microbiota intestinal: la salut de la microbiota intestinal és essencial en el tractament de la dermatitis atòpica. Estudis recents han demostrat una forta connexió entre la salut intestinal i les afeccions de la pell als gossos. Mantenir un equilibri adequat de bacteris beneficiosos a l’intestí pot ajudar a reduir la inflamació i millorar la resposta al·lèrgica.

La microbiota intestinal i la seva importància davant la dermatitis atòpica

La microbiota intestinal, composta per bilions de microorganismes a l’intestí, exerceix un paper vital en la salut general, tant de les persones com dels animals. Quan aquesta microbiota està desequilibrada, pot portar a una sèrie de problemes, incloent-hi al·lèrgies i afeccions de la pell com ho és la dermatitis atòpica.

Diversos estudis han demostrat que un intestí saludable pot ajudar a regular el sistema immunològic i reduir les reaccions al·lèrgiques. Per tant, equilibrar la microbiota intestinal mitjançant una dieta adequada i, en alguns casos, probiòtics, prebiòtics i altres suplementacions, és possible reduir la inflamació i la gravetat de la dermatitis atòpica en gossos.

En resum…

La dermatitis atòpica en gossos és una afecció de la pell que es pot tractar de manera efectiva a través d’un enfocament holístic, centrat sobretot en l’equilibri de la microbiota intestinal. Si el teu pelut mostra símptomes d’aquesta afecció, considera consultar un professional de la veterinaria integrativa que pugui oferir un enfocament integral per al tractament, abordant tant els símptomes com la causa subjacent. Amb l’atenció adequada i un enfocament holístic, el teu pelut pot gaudir d’una pell sana i una vida de qualitat!