Blog

Actualitat i consells

Ansietat per separació en gossos: consells pràctics

nov. 29, 2023 | Benestar

La tornada a la rutina després de les vacances, ja siguin d’estiu o festes de Nadal, pot ser un desafiament tant per a nosaltres com per als nostres peluts. L’ansietat per separació en gossos és un trastorn comú que es pot manifestar quan tornem a la rutina diària després de compartir moments de qualitat amb ells durant les vacances. En aquest article explorarem què és l’ansietat per separació en gossos, com detectar-la i brindarem consells pràctics des de Pura Vida Animal per manejar aquesta situació amb empatia i consciència.

Què és l’ansietat per separació en gossos?

L’ansietat per separació és un trastorn del comportament que afecta principalment els gossos (més comú en gossos que en gats), generant una intensa angoixa quan se separen dels seus responsables. Els símptomes poden variar, des de trencar i mossegar objectes, bordar excessivament, fer les seves necessitats en llocs inusuals… Aquest comportament pot sorgir quan tornem a la rutina diària després de períodes de convivència intensa, com ara les vacances.

Com detectar l’ansietat per separació

A Pura Vida Animal entenem la importància d’abordar l’ansietat per separació de manera comprensiva. Detectar aquesta ansietat pot ser fonamental per abordar el problema a temps i minimitzar-ne l’impacte. Alguns signes comuns d’ansietat per separació inclouen canvis en el comportament habitual del teu gos quan et prepares per sortir, com ara inquietud, panteix excessiu, tremolors o expressions facials preocupades. Altres indicadors poden ser la destrucció d’objectes en la teva absència, lladrucs perllongats o gemecs, i el comportament excessivament efusiu en tornar a casa. Parar atenció a aquests signes subtils pot ser clau per intervenir-hi abans que l’ansietat per separació s’intensifiqui.

Consells pràctics per manejar l’ansietat per separació

  • Transició gradual: Si és possible, realitza una transició gradual, augmentant el temps que passes separat del teu company cada dia. Això ajudarà que s’acostumi novament a estar sol.
  • Crea un espai còmode: Prepara un espai acollidor a casa amb llit, joguines i objectes familiars. Això us proporcionarà seguretat i comoditat quan estigui sol.
  • Estableix rutines: Els gossos se senten més segurs amb rutines establertes. Mantingues horaris fixos per passejar, menjar i jugar, ajudant a minimitzar els canvis que poden causar ansietat.
  • Joguines interactives: Deixa joguines interactives o trencaclosques per mantenir el teu pelut ocupat i distret mentre estàs fora. Això reduirà l’ansietat en proporcionar una activitat mental estimulant.
  • Passeig tranquil abans de sortir: Realitza un passeig tranquil abans de deixar el teu gos sol. Això ajudarà a sentir-se més relaxat i cansat, facilitant la transició a la solitud.
  • Teràpies naturals: Considera teràpies naturals com l’homeopatia o la fitoteràpia per equilibrar-ne l’estat ansiós. Sempre consulta amb el veterinari abans dutilitzar aquests mètodes.
  • Temps de qualitat diari: Dedica almenys 5 minuts al dia per mirar el teu gos sense dir-li res, connectant-hi de manera tranquil·la. Aquest temps de qualitat enfortirà el vostre enllaç i reduirà l’ansietat amb el temps.

La clau: empatia, consciència i presència

La clau per fer anar l’ansietat per separació és l’empatia, la consciència i la presència. En ser conscients dels canvis en el comportament del nostre pelut i abordar la situació amb empatia, podem millorar-ne significativament el benestar.

Si notes canvis persistents al comportament del teu company, o l’ansietat per separació és intensa, és crucial consultar amb un veterinari o un especialista en comportament caní. Obtenir orientació professional garantirà un enfocament adequat i específic per a les necessitats del teu pelut.